Službena poseta              Mađarskoj

Loading
loading...

Službena poseta              Mađarskoj

No Comments

SLUŽBENA POSETA MAĐARSKOJ

U okviru naučno-istraživačkog projekta „SRBREDDEER“ nedavno je organizovana trodnevna poseta u cilju uspostavljanja saradnje sa Fakultetom za poljoprivredu i zaštitu životne sredine Univerziteta Szent Istvan iz mesta Gedele (Mađarska). Domaćini i organizatori posete bili su direktor Instituta za gazdovanje populacijama divljači i očuvanje divlje faune prof. dr Sandor Csanyi i njegov zamenik prof. dr Miklos Heltai, dok su ispred Šumarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, tačnije predmeta „Lovstvo sa zaštitom lovne faune“ bili predmetni nastavnik prof. dr Dragan Gačić i stručni saradnik MSc Milan Ostojić. Tom prilikom, domaćini su upoznali goste sa organizacijom i aktivnostima pomenutog Instituta, koji deluje u okviru Univerziteta Szent Istvan, kao i sa organizacijom i aktuelnim stanjem lovstva u Mađarskoj.
Važno je napomenuti da pomenuti Institut već dugi niz godina prikuplja podatke o svim lovištima u Mađarskoj, vrši njihovu analizu i obradu, kao i publikovanje odgovarajućih izveštaja i pisanih materijala koji se odnose na procenjenu brojnost, registrovani odstrel, trofejnu strukturu i starost odstreljenih jedinki, kao i drugih važnih informacija od značaja za planiranje gazdovanja lovištima u Mađarskoj.
Interesantan je podatak da površina Mađarske iznosi 93.030 km² i da je procenjena brojnost jelenske divljači u toku 2016. godine u pomenutoj zemlji iznosila preko 90.000 jedinki. Iste godine, ukupan odstrel jelenske divljači iznosio je preko 53.000 jedinki različite polne, starosne i trofejne strukture. Prema rečima prof. dr Sandora Csanyia – direktora Instituta za gazdovanje populacijama divljači i očuvanje divlje faune, koji inače rukovodi nacionalnom bazom podataka iz oblasti lovstva, ova brojnost je znatno veća i prema njegovim procenama iznosi oko 160.000 jedinki. Naime, jelenska divljač je u velikom broju raspoređena na skoro 50% ukupne teritorije Mađarske, uglavnom u zapadnom i severnom delu zemlje, dok je istočni deo poljoprivredno područje gde je jelenska divljač zastupljena u manjem broju i sporadično u rascepkanim šumskim površinama.
Tokom boravka u Mađarskoj, za goste sa Šumarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, bila je organizovana i poseta muzeju poljoprivrede u Budimpešti. Najupečatljiviji utisak ostavila je zbirka najjačih jelenskih trofeja iz lovišta u Mađarskoj, koji su bili nacionalni i svetski prvaci. Takođe, organizovana je poseta reprezentativnom lovištu „Isaszegi Vadászház“, gde se vrši intenzivno gazdovanje jelenskom divljači i divljom svinjom, što će biti od velikog značaja za dalju realizaciju naučno-istraživačkog projekta „SRBREDDEER“.
Važno je napomenuti, da je dogovoreno da kolege iz Mađarske uskoro posete Šumarski fakultet u Beogradu sa ciljem uspostavljanja dugoročne međusobne saradnje iz oblasti lovstva.

 

Layout mode
Predefined Skins
Custom Colors
Choose your skin color
Patterns Background
Images Background